Call us:

+268 79437981

Blog Details

Si të shpëtoj nga hiccups

Si të shpëtoj nga hiccups

hiccups shpesh ndodhin papritur, dhe njerëzit mund të zbulojnë se ato shpejt bëhen të bezdisshme. Megjithëse hiccups zakonisht zgjidhen në kohë, njerëzit mund të provojnë një larmi mënyrash të pazakonta dhe krijuese për t’i hequr qafe ato.

Termi mjekësor për hiccups është Singultus. Për sa i përket fiziologjisë, një hiccup ndodh kur diafragma dhe muskujt ndërkostal papritmas kontraktohen në mënyrë të pavullnetshme. Laringu, ose kutia e zërit, kontrakton në të njëjtën kohë, dhe vokali dele afër, duke bllokuar në mënyrë efektive rrjedhën e ajrit.

Ky artikull diskuton shkaqet e hiccups dhe si t’i trajtojë dhe parandalojë ato. Ai gjithashtu shikon hiccups dhe hiccups kronike tek foshnjat dhe i përgjigjet disa pyetjeve të bëra shpesh.

Fakte të shpejta në hiccups:

 • Ushqimi ose pirja shumë shpejt shpesh shkakton hiccups.
 • Ata zakonisht zgjidhen më vete pa ndërhyrje mjekësore.
 • Hiccups prek të gjithë, nga foshnjat tek të rriturit e moshuar.

Sidoqoftë, çdo kusht që irriton nervat diafragmatikë mund të çojë në hiccups. Shumë faktorë të tjerë gjithashtu mund të luajnë një rol.

Sipas Organizatës Kombëtare për çrregullime të rralla, shkaktuesit e mundshëm të hiccups përfshijnë:

 • Ushqimi i ushqimeve pikante
 • Pirja e lëngjeve të nxehta
 • Ushqimi i një vakt të madh
 • Pirja e pijeve të gazuara
 • Ushqimi shumë i shpejtë
 • Marrja e ilaçeve të caktuara

po përjeton emocione të forta ose stres.

trajtim

Në shumicën dërrmuese të rasteve, hiccups largohen vetë brenda disa minutash. Trajtimi i çdo kushte themelore që shkaktojnë hiccups mund të ndihmojë në uljen e frekuencës së tyre.

Më poshtë janë disa këshilla dhe mjete shtëpiake për trajtimin e një periudhe hiccups.

frymëmarrja dhe sjellja

Pavarësisht se ku janë kur fillojnë hiccups, njerëzit mund të provojnë:

 • Frymëmarrjen brenda dhe duke mbajtur frymën për rreth 10 sekonda , pastaj thithja dy herë më shumë para se të nxjerrni
 • Frymëmarrjen në një qese letre, por duke u kujdesur që të mos e mbuloni kokën me çantën
 • Sjellja e gjunjëve në gjoks dhe duke i përqafuar ato
 • Kompresimi i gjoksit butësisht duke u përkulur përpara

Ato përfshijnë:

 • Garling me ujë të akullt
 • Vendosja e disa pikave të uthullit në gojë
 • Vendosja e disa sheqerit të grimcuar në gjuhë dhe pastaj gëlltitjen e tij
 • Pijimi i ujit shumë të ftohtë ngadalë
 • Kafshimi i një fetë limoni

Puna për disa njerëz përfshijnë:

 • Tërheqja butësisht në gjuhë, e cila mund të stimulojë nervin vagus dhe të lehtësojë spazmat e diafragmës
 • Duke shtypur lehtë në diafragmën
 • Vendosja e presionit të butë në secilën anë të hundës gjatë gëlltitjes

medikamente

Nëse hiccups janë të vazhdueshëm ose të rëndë dhe trajtimet e tjera kanë provuar joefektive, një mjek mund të përshkruajë ilaçe. Ata mund ta konsiderojnë këtë opsionin më të mirë nëse një person është:

 • Humbja e peshës si rezultat i të qenit i paaftë për të ngrënë siç duhet
 • duke fjetur në mënyrë anormale ose duke përjetuar pagjumësi
 • duke përjetuar simptoma të depresionit
 • chlorpromazine (largactil), një ilaç antipsikotik
 • gabapentin (Neurontin), i cili mjekët fillimisht e përdorën për të trajtuar epilepsinë
 • haloperidol (haldol), një ilaç antipsikotik
 • Metoclopramide (Reglan), një ilaç që gjithashtu mund të trajtojë nauze

Njerëzit mund të jenë në gjendje të zvogëlojnë gjasat e hiccups që ndodhin duke shmangur sa vijon:

 • Ushqimi ose pirja shumë shpejt
 • Pirja e alkoolit ose pijeve të gazuara
 • Ushqimi i ushqimeve pikante
 • Pirja e duhanit
 • Papritmas duke ndryshuar temperaturën në stomak duke ngrënë ose duke pirë diçka shumë të ftohtë pas diçkaje shumë të nxehtë, ose anasjelltas
 • Gum përtypja

Hiccups ndonjëherë ndodhin për shkak të një gjendje themelore mjekësore, siç është sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD). Në raste të tilla, një person mund të jetë në gjendje të parandalojë hiccups duke trajtuar gjendjen https://harmoniqhealth.com/al/ që i shkakton ato.

foshnjat

Foshnjat shpesh marrin hiccups, të cilat janë një pjesë standarde e zhvillimit të tyre dhe nuk i shqetësojnë zakonisht ato. Sidoqoftë, hiccups ndonjëherë mund të prishin ushqyerjen dhe gjumin.

Nëse hiccups ndodhin gjatë një të ushqyerjes, mund të jetë e mundur të heqësh qafe prej tyre duke:

 • Ndryshimi i pozicionit të foshnjës
 • Burimi i foshnjës
 • Përmbarimi i foshnjës

Hiccups të shpeshta në një fëmijë mund të jenë një shenjë e një gjendje mjekësore. Prindërit ose kujdestarët duhet të flasin me një mjek nëse hiccups ndodhin shpesh ose shqetësojnë fëmijën.

rekord botëror dhe hiccups kronike

Sipas Guinness World Records, Charles Osborne është personi që ka pasur sulmin më të gjatë të hiccups. Ai hiccupped vazhdimisht për 68 vjet, nga 1922 deri në 1990.

Sidoqoftë, mjekët përcaktojnë hiccup që zgjasin më shumë se 48 orë si kronike ose këmbëngulëse. Hiccups janë të ndërveprueshëm nëse ato mbeten të pranishme për më shumë se një muaj.

Të dy hiccups kronike dhe ndërvepruese mund të kenë një efekt negativ në cilësinë e jetës së një personi. Hiccups kronike mund të çojnë në rraskapitje, pagjumësi dhe, nëse ata parandalojnë një person të hajë, humbjen e peshës.

Hiccups kronike mund të kenë një larmi të gjerë shkaqesh, duke përfshirë:

 • Kushtet neurologjike
 • Tumoret ose lezione
 • Anomalitë metabolike
 • ordersrregullimet e traktit gastrointestinal

Sidoqoftë, ata ndonjëherë mund të vazhdojnë dhe të ndikojnë në gjumë, ngrënie ose aspekte të tjera të jetës së përditshme.

Hiccups rrallë kërkojnë trajtim mjekësor, por një mjek mund të përshkruajë ilaçe nëse ato janë të rënda, këmbëngulëse dhe jo reaguese ndaj trajtimeve të tjera.

pyetje të bëra shpesh

Më poshtë, ne i përgjigjemi disa prej pyetjeve më të zakonshme në lidhje me hiccups.

Si i shpëtoni menjëherë hiccups?

Nuk ka asnjë mënyrë të garantuar për të hequr qafe hiccups menjëherë.

Sidoqoftë, metodat e mëposhtme mund të ndihmojnë:

 • Frymëmarrja në një qese letre
 • Mbajtja e frymës
 • Pirja ngadalë ose Pijimi i ujit të ftohtë
 • Kafshimi i një fetë limoni
 • duke shijuar një pikë uthull
 • Sheqerin e grimcuar të gëlltitjes

çfarë është Shkaku kryesor i hiccups?

Shkaktarë të ndryshëm mund të shkaktojnë hiccups. Shkaku më i zakonshëm është fryrja e stomakut për shkak të pirjes së një pije të gazuar ose ngrënies së një vakt të madh.

A është e rrezikshme e rrezikshme?

Hiccupping në vetvete nuk është i rrezikshëm.

Sidoqoftë, nëse hiccups bëhen kronike, ato mund të ndikojnë në cilësinë e jetës së një personi.

A janë hiccups të shpeshta një shenjë e diçkaje serioze?

Në disa raste, hiccups të shpeshta mund të tregojnë një gjendje themelore shëndetësore. Hiccups të vazhdueshëm kanë shoqata me kushte të ndryshme, duke përfshirë:

 • Tumoret
 • Kanceri i mëlçisë

Përmbledhje

Hiccups Në mënyrë tipike zgjasin vetëm disa minuta para se të zhduken vetë.

Sidoqoftë, ka shumë teknika që mund të ndihmojnë për të hequr qafe hiccups. Metodat për të provuar përfshijnë mbajtjen e frymës, pirë ujë shumë të ftohtë dhe kafshimin e një fetë limoni.

Në disa raste, hiccups mund të bëhen kronike dhe të zgjasin më shumë se 48 orë. Hiccups kronike ose të shpeshta mund të kërkojnë vlerësim të mëtejshëm nga një profesionist i kujdesit shëndetësor për të përcaktuar shkakun.

 • Veshi, hunda dhe fyti

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Compare Properties
Add properties to compare.