Call us:

+268 79437981

Blog Details

Mit kell tudni az endinitisről

Mit kell tudni az endinitisről

tendinitis – más néven íngyulladás – az inak gyulladása. Általában akkor fordul elő, amikor egy személy a fizikai aktivitás során egy inak feloldja vagy megsérül.

Az inak kábelszerű szövetek, amelyek az izmokat a csontokhoz kötik. Noha az egyik funkciójuk az, hogy levonják az izmokat, a túl sok aktivitás megsértheti őket.

Ismétlődő, túlságosan fárasztó testmozgás az inak gyulladása miatt. Tendinitisnek is nevezik, ez a gyulladás a testben bárhol előfordulhat, beleértve a könyökét, a bokát vagy a térdét. Az érintett testrész nevét adhatja meg a sérülést, például Achilles tendinitis.

Az emberek a legtöbb tendinitis esetét pihenéssel, jéggel és tőzsdén kívüli (OTC) fájdalomcsillapítókkal tudják kezelni.

További információ, hogy megismerje a különféle tendinitisz, annak okait, a kezelési lehetőségeket és egyebeket.

Mi a tendinitis?

Az inak a kollagénszálak sávjai, amelyek izmokat kötnek a csontokhoz. Rugalmasak, de kemények, hogy kinyújthassák és ellenálljanak a feszültségnek.

Az inak és az izmok egyaránt működnek együtt az ízületek és a végtagok mozgatásában. Általában az inak rugalmasak, és levonhatják az izmok stresszét. Ha azonban túl sok feszültség alá helyezik, akkor gyulladhatnak. Ezt tendinitisnek hívják.

Tendinitis vs tendinosis

Időnként az orvosok tévesen diagnosztizálják a tendinitist, mint tendinosis, egy krónikus állapot, amely az inak idővel lebomlik.

A sérült vagy rendezetlen kollagénszálak megkeményednek és kialakulnak a hegszövetek, amelyek csökkenthetik a mobilitást.

Noha a tendinitisnek hasonló tünetei vannak, a tendinózis súlyosabb állapotnak tekinthető. Hosszú távú inakkárosodást okoz, és nehezebb kezelni.

Tendinitis típusai

tendinitis befolyásolhatja a test bármely inakját, de bizonyos típusú tendinitisek különösen gyakoriak.

Achilles tendinitis

Az Achilles -ín egy vastag szövetcsík, amely a sarkot a borjúizomhoz rögzíti. Ez az inak, amely segít egy embernek járni, futni és ugrni, nagyon sok stresszt szenved.

Emiatt az Achilles Tendinitis gyakori sportkárosodás. Ezenkívül a rheumatoid arthritisben szenvedő embereknél nagyobb az Achilles tendinitis kockázata.

supraspinatus tendinitis

supraspinatus tendinitisnél a vállízület tetején lévő ín gyullad. Ez fájdalmat okoz a kar mozgatásakor.

Néhány embernek kényelmetlen lehet, ha éjjel az érintett vállon fekszik. Ha más inak ugyanabban a területen is megsérülnek, akkor a személynek rotatórium mandzsetta -szindróma nevű állapota lehet.

tenisz vagy golfozó könyöke

laterális epicondylitis, amelyet általában tenisz könyöknek hívnak, fájdalmat okoz, amikor egy ember kifelé hajlik. Ez a fájdalom a csukló felé sugározhat.

Medialis epicondylitis vagy golfozó könyöke fájdalmat okoz, amikor a csuklóját belső felé hajlítja. A fájdalom hevesebb, ha megpróbál egy erővel szemben felemelni.

De Quervain stenosing tenosynovitis

A tendinitis ez a formája akkor fordul elő, amikor a hüvelykujj és a csukló közötti inak körülvevő hüvely gyullad meg. Az inak hüvelye megvastagodik és megduzzad, így fájdalmas a hüvelykujj mozgatása.

Trigger ujj vagy hüvelykujj

A trigger ujj egy általános állapot, amely akkor fordul elő, amikor egy ujj kattint, amikor kiegyenesítik. Hajlított helyzetben van rögzítve, mert a tenyérben lévő inakhüvely megvastagodott és gyulladt. Ez korlátozza az inak mozgását, így nem tud zökkenőmentesen mozogni. hondrox amazon menjünk most

A csukló tendinitis

A csukló tendinitis mindenkit érinthet, aki többször ugyanazokat a mozgásokat hajtja végre a csuklójukkal. Ez gyakori azokban az emberekben, akik sok gépelést, írást és sportot végeznek, mint például a tenisz.

tünetek

Bár a tendinitis tünetei változhatnak, ezek általában magukban foglalják:

 • Fájdalom az érintett inakban
 • érzékenység és fájdalom Az ízület mozgatásakor
 • Egy fogás vagy rácsos érzés

okok és kockázati tényezők

Mindkét ismételt kisebb sérülés és a hirtelen akut sérülések tendinitist okozhatnak.

okok

A legtöbb tendinitis az ismételt stressz vagy túlhasználat eredménye, amely magában foglalhatja:

 • Ismétlődő mozgások készítése, például aprítás vagy gépelés hosszú ideig,
 • rossz testtartás
 • Nem támogató cipő viselése
 • Túlzott testmozgás

Kockázati tényezők

Néhány ember nagyobb valószínűséggel kap endinitist, mint mások. A tendinitis kockázati tényezői a következők:

 • Kor: Az inak merevebbé válnak az életkorral, így az ember hajlamosabb a sérülésre.
 • Szakma: Ha az ember munkája ismétlődő mozgalmakat foglal magában, akkor nagyobb a túlzott sérülések kockázata.
 • Sport: olyan sportok, mint a futás, a tenisz és a golf ismétlődő mozgásokkal, amelyek tendinitiszhez vezethetnek.
 • Néhány egészségi állapot: köszvény, vesebetegségben és rheumatoid arthritisben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki tendinitis.

Ha a fájdalom hirtelen rosszabbodik, vagy ha hirtelen lehetetlenné válik az ízület mozgatása, az embernek orvosi ellátást kell kérnie.

Diagnózis

Az egészségügyi szakember megkérdezi a tüneteket és fizikai vizsgálatot végez.

Óvatosan mozgathatják az érintett inakot. Ez azonosíthatja a gyengédséget egy nyikorgó hangot, amely akkor fordul elő, amikor az inak hüvelye vastag és gyulladt.

A legtöbb tendinitis esetében az orvos javasolja a pihenést, a jégt és az OTC fájdalomcsillapítókat.

Ritkán, ha a tünetek nem javulnak, az orvos további teszteket javasolhat. A röntgen kalciumlerakódást mutathat az inak körül, ami megerősítheti a diagnózist. Más képalkotó tesztek, például ultrahang- vagy MRI -szkennelések felfedhetik az inakhüvely duzzanatát.

kezelés

Tendinitis kezelése A fájdalom enyhítése és a gyulladás csökkentése. A pihenés, a hő és a jég, valamint az OTC fájdalomcsillapító gyógyszerek gyakori otthoni kezelési lehetőségek. Ha ezek nem javítják az ember tüneteit, az orvos további beavatkozásokat javasolhat.

pihenés

A tendinitis túlzott sérülés. Az érintett inak pihenése lehetővé teszi a gyulladás csökkentését. Ha egy sport vagy specifikus ismétlődő mozgás okozta a tendinitist, akkor a személynek kerülnie kell ezt a tevékenységet.

Kötés, szilánk vagy zárójel segíthet csökkenteni a mozgást.

Forró és hideg terápia

A jégcsomag csökkentheti a duzzanatot az érintett területen. A jég felhordása 10–15 percig naponta egyszer vagy kétszer csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat. Az embernek mindig be kell tekernie a jeget egy törülközőbe, hogy elkerülje a közvetlen érintkezést a bőrrel.

Néhány embernek is hasznosnak tartja a hő és a jég alternatíváját. Használhatnak forró törülközőket vagy meleg kompressziókat, vagy meleg fürdőt vehetnek fel. A

jég általában a legjobb az elmúlt 48 órában bekövetkezett sérülések esetén. Ezután a hő jobb választás lehet.

Fájdalomcsillapítók

Számos olyan gyógyszer csökkentheti a fájdalmat, beleértve:

 • tőzsdén kívül gyulladás és inakfájdalom.
 • Kortikoszteroid injekciók: Az orvosok javasolhatják ezeket az injekciókat az inak körül, ha a gyulladás és a fájdalom súlyos.
 • Fizikoterápia: Az érintett terület manipulálása és masszírozása enyhítheti a gyógyulási folyamatot.
 • nyújtás és testmozgás: A gyógytornász javasolhat specifikus gyakorlatokat az érintett inak és izom nyújtására és megerősítésére.

sokkhullám -terápia vagy műtét

Ha a tendinitis továbbra is fennáll, és az inak körül kalcium lerakódások vannak, az orvos extrakorporális sokkhullámterápiát javasolhat. Ez magában foglalja a sokkhullám áthaladását a bőrön és a kalcium lerakódások feloszlatása. Ez kezelheti a tendinitist és javíthatja a tüneteket.

Megelőzés

A tendinitis egy gyakori állapot, amelyet nehéz lehet megakadályozni. Noha a túlhasználat elkerülése csökkentheti az ember esélyét az endinitis megszerzésére, ez kihívást jelenthet, ha olyan foglalkozásuk van, amely ismétlődő mozgást igényel.

Az emberek azonban csökkenthetik a tendinitis esélyét:

Compare Properties
Add properties to compare.