Call us:

+268 79437981

Blog Details

ХИВ и СПИН: Митони за предаване и факти

ХИВ и СПИН: Митони за предаване и факти

Не е възможно да се предават или да се договарят помощни средства, или етап 3 ХИВ. Има много митове за предаването на ХИВ, но развенчаването им може да помогне на хората да разберат какви предпазни https://harmoniqhealth.com/bg/ мерки да вземат и кога да видят лекар.

Иновациите при тестване и лечение са намалили риска от заразяване с ХИВ и помогнаха на хората с ХИВ Живейте дълъг и здравословен живот.

Вече е възможно да се намалят нивата на този вирус в тялото, така че те да бъдат неоткриваеми в тест. В този момент вирусът е непреодолим. Това означава, че човек не може да предаде вируса на друг човек.

За да поддържа това ниво, обаче, човекът ще трябва да продължи да приема лекарствата си. В противен случай вирусните нива могат отново да се повишат.

preexposure профилактика (PREP) също може да помогне за предотвратяване на предаването. Научете за един тип подготовка тук.

Тази статия разглежда някои често срещани погрешни схващания относно предаването на ХИВ.

Мит 1: ХИВ може да се разпространи в резултат на докосване на някой, който го има

Факт: ХИВ не може да се разпространи чрез докосване, според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC). Шеленето на ръце, прегръдката, високото измиване и подобни видове физически контакт няма да предаде вируса.

Човек може да сключи свиване на вируса само ако влезе в контакт със следните течности от човек, който вече има ХИВ :

 • Кръв
 • кърма
 • Пресеминанална
 • Ректал
 • Семан
 • вагинален

ХИВ не предава чрез слюнка.

Тези течности трябва да влязат в контакт с лигавичните мембрани на друг човек – като в или на ректума им, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалището, влагалище Пенис или уста – за да може човекът да бъде изложен на риск от свиване на ХИВ.

Предаването може да възникне и чрез счупена кожа или чрез използване на заразени игли.

Мит 2: ХИВ е преносим чрез чрез Заразени насекоми и домашни любимци

Факт: Някои хора вярват, че могат да сключват ХИВ от заразени насекоми или домашни любимци. Това е невъзможно.

За предаване на ХИВ, комар или друго насекомо трябва да ухапе човек с ХИВ, след което да инжектира кръвта обратно в тялото на друг човек.

Също така, ХИВ няма да оцелее в a комар поради различния генетичен грим в сравнение с човешката ДНК.

Насекомите не реинжектират кръвта в нов човек, така че те не могат да предават ХИВ.

Други форми на вируса съществуват, съществуват, като вирус на котешки имунодефицит (FIV), който засяга котките. ХИВ обаче засяга само хората. Хората не могат да заразят FIV или други вируси за имунодефицит при животни.

За по-задълбочена информация и ресурси за ХИВ и СПИН, посетете нашия специализиран център.

Мит 3: ХИВ може да се разпространи чрез нашия специален център.

Мит 3: ХИВ може да се разпространи чрез Заразена вода или храна

Факт: ХИВ не може да живее дълго извън тялото и не може да оцелее във вода. В резултат на това не е възможно да се заразят вируса от плуване, пиене, къпане или други дейности, включващи вода.

Освен това, не е възможно да се сключи ХИВ от:

 • Споделяне на храна с някой, който има ХИВ
 • Яде храна с следи от кръв върху нея върху нея върху него
 • Споделяне на тоалетни или съоръжения за баня
 • Влизане в контакт със слюнка, пот или сълзи

Вирусът не може да оцелее излагането на въздуха или топлината от готвене. Освен това, ако човек яде храна със следи от вируса върху него, стомашната им киселина ще я убие.

Мит 4: Ако една двойка има ХИВ, не е необходимо да се защитават

Факт: Съществуват различни щамове на ХИВ и щамовете могат да се променят с течение на времето. Ако човек и техният партньор имат два различни щама ХИВ, е възможно те да ги предават един на друг. Това може да доведе до реинфекция, което може да усложнява лечението.

Текущите лекарства могат да намалят нивата на този вирус в организма, така че да е неизбежно. Ако това се случи и за двамата партньори, защитата на ХИВ може да бъде ненужна.

Доставчикът на здравни грижи може да посъветва всяка двойка за тяхното положение.

Дори и да няма риск от предаване на ХИВ, други полово предавани инфекции могат да се разпространят в резултат на секс без презерватив или друг метод на бариера.

Мит 5: Кръвопреливане повишава повишаване Рискът от ХИВ

факт: здравни специалисти в Съединените щати и много други страни строго тестват кръвоснабдяването за различни инфекции, свързани с кръвта, включително ХИВ.

банкова кръв, която е достъпен за преливане не съдържа ХИВ. Вирусът не може да се разпространи чрез дарения на органи и тъкани, тъй като те също се подлагат на тестване.

Когато учените за първи път идентифицират ХИВ, те не знаеха какво е причинило вируса или как се разпространява. В резултат на това те не са тествали дарени кръв за ХИВ, а някои хора са заразили вируса по този начин.

Сега обаче строгото тестване гарантира, че в кръвоснабдяването няма вируси.

Всеки, който има притеснения относно кръвта или органите, които ще получат, може да говори с медицински специалист за продукта и процеса на тестване.

Не е възможно да се сключва ХИВ чрез даряване на кръв, като Всички игли и други материали са стерилни.

Мит 6: ХИВ не се разпространява чрез орален секс

Факт: Здравните специалисти обмислят договор за ХИВ от орален секс рядък, но възможен.

По време на орален секс поставянето на устата върху пениса, влагалището или ануса може потенциално да изложи човек на заразени течности, които могат да влязат в лигавиците в устата им.

Въпреки че рискът от заразяване с ХИВ като Резултатът от участието в орален секс е нисък, човек все още може да предприеме стъпки, за да се защити, ако партньорът им има вируса.

Хората могат да използват бариерен метод за защита, като зъбен язовир или презерватив, за да намалят риска от предаване на ХИВ и други инфекции по време на перорален пол.

За да се предотврати предаването, Здравните специалисти препоръчват да се занимавате с моногамния секс с партньор, който последователно приема антиретровирусна терапия (ако имат ХИВ). Антиретровирусната терапия може да намали вирусните нива на човека, така че ХИВ да е непреодолим.

Мит 7: ХИВ е преносим чрез целувка

Факт: ХИВ не предава чрез слюнка и не е възможно да предаде вируса, като се целува по бузите или устните.

Човек също е много малко вероятно да сключи или предава ХИВ чрез целувки с отворена уста.

За да се случи това, и двамата ще трябва да имат големи, отворени рани в устата си през Коя кръв може да премине.

Мит 8: Не е възможно да се сключи ХИВ от игла

Факт: ХИВ може да оцелее в използвана игла до 42 дни. Няма безопасен начин да споделяте игли.

Човек трябва да използва нова игла всеки път, когато се инжектира с рецепта или лекарство за отдих.

Те също трябва да гарантират, че татуистът използва свежи игли, преди да получи татуировка.

Резюме

Не е възможно да се предават СПИН или ХИВ на етап 3, Но е възможно да се разпространи ХИВ при някои обстоятелства. Налични са много възможности за лечение, за да се предотврати прогресирането на ХИВ към СПИН.

Всеки, който е загрижен, че може да има ХИВ или може да се сблъска с него, може да пожелае да говори с медицински специалист за тестване.

Чрез разсейване на митовете за ХИВ и СПИН, повече хора могат да търсят диагноза и лечение рано и да водят дълъг, здравословен живот.

 • Кръв/хематология
 • ХИВ и СПИН
 • Инфекциозни заболявания/бактерии/вируси
 • Сексуално здраве/ППБ

Contents

Compare Properties
Add properties to compare.